Farebnosť kuchyne

Kuchyňa nie je len miestom na prípravu jedál, ale miestom stretávania všetkých členov rodiny. Častokrát tvorí aj dôležitý prvok interiéru, ktorý nadväzuje na celý interiér Vášho domovu. Preto okrem funkčnosti a bezpečnosti je dôležité si vhodne vybrať materiály a farebnosť Vašej kuchyne.

Otázka výberu farieb pre kuchyňu má vychádzať z celkového riešenia interiéru, dispozície kuchyne, ale zároveň aj z individuálnych preferencií klienta.

Pri výbere farieb musíte zvážiť parametere kuchyne, osvetlenie, ale aj celkovú farebnosť interiéru. Farbou si dokážete interiér opticky zväčšiť, zmenšiť, zútulniť a ovplyvniť celý štýl a atmosféru kuchyne. Kombináciou farieb kuchynských skriniek, spotrebičov, pracovnej dosky, podlahy a stien kuchyne si vytvoríte svoj individuálny dojem z priestoru kuchyne.

Kuchyňa je dlhodobá investícia, preto je dôležité zvážiť, ktorá farba je najvhodnejšia pre Vašu kuchyňu. Zvoľte si preto radšej nadčasové materiály a farby. Móda sa mení, ale je dôležité aby ste sa Vy dlhobodo cítili v priestore príjemne.

Ak potrebujeme priestor zväčšiť, kuchyňa by sa mala niesť v svetlých tónoch. Pri väčšom priestore si môžte dovoliť použiť aj tmavšie a výraznejšie farby. Pri výbere farieb prevláda biela farba, ktorá symbolizuje čistotu a minimalizmus. Neutrálne farby sú šedá, béžová, hnedá.

Módnym výstrelkom posledného obdobia sú aj výrazné farby ako tyrkysová, horčicová, žltá, tmavomodrá, oranžová, zelená. Pre navodenie príjemnej domáckej atmosféry sú vhodné použiť farby drevín (dub, orech, ...). Farebnosť kuchyne ovplyvníte aj použitím kovu a skla. Správnym použitím farieb a ich kombináciou, ktoré spolu harmonizujú, dosiahnete pozitívny celkový dojem priestoru.